de weg
Leeswijzer
Voor het navigeren in deze website
Muziek maken is wat anders dan verhalen vertellen. Voordat de klets begint adviseren we op play ▷ in de onderbalk te klikken. Dan hoor je wat we bedoelen. Over Smalts hebben we nooit zo veel gezegd. Nu dan toch iets met beeld, geluid en ge-o-h. Het past wel in deze tijd. Een beetje “wie, wat en waarom”. Vanaf 2022, in echo van Corona, hebben we 58 songs uitgegeven. Nu ook vertellen, en door de gevorderde leeftijd oude verhalen afstoffen.
Vogelvlucht
We stellen ons voor, en vertellen onze muzikale ideeën. We illustreren dit met albums en nummers, opgetuigd met teksten van dichters, de muziek, en een vleugje studiotechniek. Hi-fi tracks koop je in onze webwinkel.
Als je op deze links (en in het website-menu) klikt dan kom je in het donkere bos op de juiste plek.
Wat vind je er zelf eigenlijk van?
Zoals ouderlingen vaker overkomt zijn wij geschrokken dat we al 40 jaar professioneel met muziek bezig zijn. De eerste “maar” gloort aan de horizon. We zijn geen podiumbeesten of hitmachines, maar universitair geschoolde Muziek Technolologen. Dan beoefen je een dienstbaar vak. We bouwen studios, voor een ander en voor onszelf, en we vinden het heerlijk om op die plekken te spelen. We zijn dus de bitneuker-componisten. Pleased to meet you.
40 jaar voelt een beetje als spierballen rollen in een rimpelig lijf. Toch is het leuk om ouwe koeien uit de sloot te halen. Want het was wat, die digitale audio in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het was ver van het straatbeeld, het was weird, en het werd ons vakgebied. Soms horen we: “jullie waren er wel heel vroeg bij, met die computers”. Inderdaad, we zaten niet bepaald te slapen, maar het ging niet alleen om die computers. Het waren muzikale computers en een flinke voorraad analoge instrumenten die er ingestopt werden. Deze kruisbestuiving lees je in onze Cv’s.
Het doet ons een beetje pijn dat in 2024 alles zo gedigitaliseerd is (zeiden de mannen die al in 1980 een computer hadden) We hebben allemaal vreselijke digitale verslavingen. Daarbij worden wij (ja, wij) door jeugdigen voor digibeten uitgemaakt. Oh ja joh? We herinneren ons de positieve bedoeling met het internet. We stonden midden in die ontwikkeling, maar zagen naast creatieve impulsen ook bedenkelijke toepassingen. Het internet werd massamedium. Het stuurt onze chemische fabriekjes met verslavingen aan. In 1980 dachten wij wat simpel: “we zetten onze muziek gewoon op een harddisk”, nog voordat er harddiskrecorders waren. Er waren in de verste verten geen iPods, want het was wachten op technische wonderen. En de tsunami kwam. Als vanzelf werkten wij voortdurend op de kruising van computers, muziek en studiotechniek, met plezier en bezieling.
Kunst en cultuur, dat zouden meer mensen moeten doen
Dit zijn allemaal maar woorden. Het doel van deze website is muziek te laten horen. Hoe etnische instrumenten moeiteloos passen in een digitaal landschap. We verbazen ons nog steeds hoe techniek helpt in ons creatieve proces. We lachen een beetje om AI, want het zal nooit ons soort muziek bij elkaar verzinnen. Totdat.
Been there, done that. Van de eerste muziekcomputers in 1982 tot liedjes nu met suno.ai. We hebben trouwens geprobeerd om suno nummers van ons te laten genereren. Een drama. Geen enkele aanwijzing leverde iets bruikbaars. Toch denken we dat over een paar jaar de wereld op z’n kop staat. Been there, done that, en toen …?
Over herrie en lawaai
Onze muziek staat in low-fi- en hi-fi op deze website. We ontkomen niet aan verwijzingen naar de bekende streaming platformen.
We verkopen hi-fi in onze webwinkel. Als je wil kunnen we hi-fi tracks op een SD kaartje zetten, en in onze eigen gemaakte “Oë houten speaker” plaatsen. We zijn per slot van rekening de multi-media-veteranen. Leuk hebbedingetje toch?
Veel plezier, ga direct door naar de gevangenis, ga niet langs start, je ontvangt geen €200,- ▷